20 apr

Skateboarden och sportens ursprung

Att skateboarding är en relativt ny sport vet nog de flesta, men exakt hur började egentligen brädan användas på det sätt som vi ser idag? När började de första tävlingarna? Vi blickar bakåt för att få oss en historielektion, och hoppas andra lär sig uppskatta brädan ännu mer genom detta.

Den första skateboarden

Det kanske inte är så förvånande att den första skatingen inspirerades av surfing, och var annars skulle då skatingen uppstå än i Kalifornien – surfingens förlovade delstat. De första skateboardarna bestod av rollerskate-hjul fastmonterade på vanliga plankor eller bitar av trälårar. Det var surfarnas eget påhitt för att kunna ”surfa” på land, och de kallades ofta för just ”asfaltssurfare”. De hemmasnickrade brädorna kom till någon gång under 40-talet, och redan i slutet av 50-talet började de tillverkas i fabrik. Roller Derby producerade sin första skateboard 1959, och med de nya finesserna kunde skejtarna börja utveckla nya trick och använda brädan på helt nya sätt.

Brädans utveckling

Under det följande decenniet växte skateboardens popularitet, och den fick en ny status som sportredskap snarare än leksak. Tillverkarna experimenterade med formen, fortfarande med inspiration från surfbrädor, men brädan inspirerade också till nya produkter. 1966 grundades Vans, som främst är kända för sina skor, och blev därmed det första skatemärket i världen. Senare under 1970-talet introducerades mjukare hjul på brädorna, och detta ledde i sin tur till den första riktigt stora skatingvågen i Sverige. Under 80-talet fortsatte brädorna att omformas utifrån de olika discipliner som vuxit fram, och den utvecklingen pågår än idag.

Sportens födelse

Så länge brädorna har rullat har det också funnits folk som vill tävla med dem, och det kan ju vem som helst lösa med ett gäng vänner och bra ytor. Den första officiella tävlingen ägde dock rum 1963 i Kalifornien och blev snart till en årlig tillställning. Skejtarna syntes i tv-program och tidningar, och därmed växte och utvecklades sporten snabbt. De som deltog nu var väl medvetna om att de var med och skapade historia – detta var skatingens födelse. Patti McGee var en av de tidiga pionjärerna, och den första att bli sponsrad för sitt åkande. Han hjälpte till att sprida sporten genom att resa landet runt och visa upp sitt åkande och han tipsade även om säkerhet – något som behövdes då det plötsligt höjdes röster som påstod att sporten var farlig. Detta satte käppar i hjulet för sporten runt 1966, fram till nästa våg under 70-talet.

Till en början fanns det bara två discipliner att tävla i, nämligen freestyle och slalom i backe. Det skulle dröja innan skateparker började byggas, med specifika hinder och anpassad design, så de första ytorna improviserades fram i skejtarnas eget närområde. Reservoarer och dammar gav inspiration till de pooler och bowls vi ser i parker idag. Under mitten av 70-talet anlades de första parkerna, samtidigt som tävlingarna växte sig allt större.

Moderna tider

På 80-talet hände det mycket inom sporten, och en av de populäraste inslagen var rampåkning. De som inte hade tillgång till ramper fortsatte istället med streetåkning, och det blev ett gyllene decennium för den disciplinen. Filmer som Back to the Future gav också sporten ett uppsving, när ungdomar inspirerades av Marty McFly att själva testa brädan. För varje årtionde har skateboarding utvecklats, vunnit ny mark och skapat utrymme för en oändlig variation av brädor och utövare. Sporten har blivit allt mer mainstream, och i kommande sommar-OS i Japan får skateboarden äntligen ta sin plats med tävlingar i street och park.