20 apr

Världens största skatepark

Skateparkerna är här för att stanna, och turligt nog för oss entusiaster blir de bara fler och bättre, generellt sett. Vilken som är den bästa råder det förstås delade meningar om, och de flesta skejtare får bara chansen att åka i sitt eget land, om man inte satsar stort och tävlar utomlands. Vilken park som är störst råder det dock ingen tvekan om.

Ett enormt sportkomplex

Trots att Kina inte kommit lika långt i skateboardingens värld som många andra länder är det ändå där som världens största skatepark ligger. I Guangzhou finns redan ett stort sportcenter som är byggt i närheten av 10 universitet, bland annat ett sportuniversitet, med över 160 000 studenter, så det blev ett naturligt val att anlägga parken just där. Den gigantiska skateparken är hela 16900 kvm stor, vilket är tre gånger så stort som den redan massiva kinesiska skateparken i Shanghai. I och med att sporten inte är särskilt stor i landet såg man till att det finns stort utrymme för nybörjare, utöver de mer avancerade momenten. Det är häftigt att se hur sporten får utrymme att blomstra där, medan många platser i Sverige inte gör tillräckligt för att ge plats åt skateboarding.

Designad med expertis

Stor som fyra fotbollsplaner och fullproppad med hinder och perfekta ytor gör Guangzhouparken till ett riktigt paradis för skejtare. Utöver slalombanor, ramper och bowls finns också skatebanor inomhus. Bakom detta ambitiösa projekt ligger bland annat den australiensiska skejtaren Brad Shaw. Han planerade, ritade och byggde parken under åtta års tid, men det var långtifrån ett enkelt uppdrag. Som med mycket annat i Kina finns det restriktioner och strikta budgetar för varje moment på ett sätt som inte förekommer utomlands. Under själva bygget fick inte Brad vara på plats mer än ett par veckor, och det var en nervös tid eftersom byggföretaget aldrig tidigare jobbat med skateparker. Han är glad att landet ändå låter den här typen av parker få anläggas, trots att attityden mot sporten inte är den bästa. Regeringens attityd tycks ofta vara att skateboarding är alldeles för extremt och farligt, men med parker som dessa kan de förhoppnings se att så inte är fallet. Till skillnad från västerländska länder har streetskating ofta fått fortgå utan att polis eller ordningsvakter lägger sig i, men som på alla ställen blir det problem om skejtare inte har dedikerade ytor att träna på. Med dessa jätteparker kan fler lära sig och utveckla sin skating, eller bara beundra de som redan bemästrat den.